Ga naar hoofdinhoud

Geschiedenis Roland Garros

Roland Garros is het tweede Grand Slam toernooi van het jaar en het enige Grand Slam toernooi dat op gravel gespeeld wordt. Tevens is het Open Franse Tenniskampioenschap het meest belangrijke gravel toernooi van het jaar.

In 1891 begon het French Open als een eendaags kampioenschap van Frankrijk. Het toernooi was enkel toegankelijk voor Franse spelers of leden van een Franse tennisclub. Vanaf 1925 ging het toernooi ook open voor andere nationaliteiten. Dit kwam mede door de resultaten van het Franse Daviscup team en de Franse tennisspeelster Suzanne Lenglen.

French Open wordt Roland Garros

In het jaar 1927 werd het toernooi vernoemd naar de Franse vlieger en oorlogsheld Roland Garros. Één jaar later verhuisde het toernooi naar de locatie Porte D’Auteuil. Op deze locatie wordt het toernooi nog steeds gespeeld. Vanaf 1968 werden op Roland Garros ook beroeps tennis spelers toegelaten.

In totaal zijn er 128 deelnemers in het enkelspel op een Grand Slam toernooi. De eerste 104 spelers zijn rechtstreeks geplaatst. De overige plaatsen worden opgevuld met spelers uit het kwalificatietoernooi, jonge talenten of uitgerangeerde veteranen.

Records in French Open

Op het gravel in Parijs zijn een aantal opvallende records behaalt. Zo staat het land Spanje aan kop, wat betreft het aantal titels bij de heren. Veertien keer was een Spanjaard de sterkste in Parijs. De Verenigde Staten leidt de dans bij de damestitels, dit komt voornamelijk door de titels van de Amerikaanse Chris Evert.

Zowel bij de heren als bij de dames zijn er vijf spelers die naast het juniorentoernooi ook het seniorentoernooi op hun naam geschreven hebben. Bij de heren zijn dit Rosewall, Emerson, Gimeno, Lendl en Wilander. De volgende dames wonnen het junioren- en seniorentoernooi: Durr, Jausovec, Mandlikova, Capriati en Henin.

De jongste winnaar in het herentoernooi van Roland Garros was Chang in 1989, hij was op dat moment 17 jaar en drie maanden. De 34-jarige Gimeno was in 1972 de oudste winaar in Parijs.

Seles was in 1990 de jongste winnares op Roland Garros. Zij won het toernooi al op 16 jarige leeftijd. Zestig jaar geleden was Kormoczy met haar 33 jaar de oudste winnares in het dames enkelspel.
Roland Garros 2013

De editie van 2013 wordt afgewerkt van 26 mei 2013 tot en met 9 juni 2013.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top