Ga naar hoofdinhoud

Finale Roland Garros 2012: Sharapova – Errani morgen Nadal – Djokovic

Grand Slam Roland Garros 2012 te Parijs. Rafael Nadal en Novak Djokovic hebben vrijdag de toeschouwers tegelijkertijd vermaakt en teleurgesteld. Vandaag dames finale Sharapova – Errani.

Ze wonnen hun partijen tegen respectievelijk David Ferrer en Roger Federer met gemak, waardoor er wel tennis van de hoogste kwaliteit was te zien, maar het ook ontbrak aan spanning en kwantiteit. Ze wonnen beide in straight sets.

Nadal versloeg zijn landgenoot met 6-2 6-2 6-1. In een halve finale is dat een zeldzame uitslag, want in die fase van een toernooi worden tegenstanders geacht ongeveer dezelfde vorm en sterkte te hebben. Dat was niet het geval. Nadal heeft geleerd van de nederlagen die hij in 2011 op gravel leed en speelt dit jaar met een iets zwaarder racket. Het effect is vooral zichtbaar bij zijn service. Hij slaat de ballen secuur de baan uit, waardoor tegenstanders gedwongen worden om een hoek van het veld wijd open te laten. Zo kan Nadal zijn eigen servicepunten sneller winnen. En de bespaarde energie kan hij vervolgens aanwenden in de servicegame van de opponent. Ferrer werd maar liefst zeven keer gebroken. Zelf kreeg hij twee breakpoints en hij benutte er nul.

Federer kon zijn stunt van vorig jaar niet herhalen, toen hij eveneens in de halve finale de imposante reeks overwinningen van Djokovic onderbrak. Al sinds de start van het toernooi oogt Federer flets en slordig. De balans tussen unforced errors en winners is tijdelijk zoek bij de Zwitser. Tegen Djokovic sloeg hij wel meer winners (33 tegen 27) maar Federers foutenlast was kolossaal: 46 errors tegenover 17 voor de Servier. De nummer één van de wereld sloeg messcherpe returns en won daardoor maar liefst 49% van de punten op de service van Federer. De komende twee jaar kan Federer vast nog wel meedraaien in de top tien, maar de jonger Nadal en Djokovic zijn nu echt buiten zijn bereik. De 6-4 7-5 6-3 uitslag bewijst dat.

Sharapova – Errani Finale Roland Garros 2012

Marioa Sharapova kan haar persoonlijke Sharaslam completeren door de Italiaanse Sara Errani te verslaan. In 2004 won ze Wimbledon, in 2006 de US Open en in 2008 de Australian Open. Daarnaast verloor ze drie keer de finale van een Grand Slam. Roland Garros is dus de enige grote titel die nog ontbreekt. Ze heeft nooit eerder gespeeld tegen de als 21e geplaatste Errani.

Debutanten in de finale van een Grand Slam leggen het meestal af tegen de meer ervaren speler. Errani kan zo onder de indruk zijn van de ambiance en de grote cup en bijbehorende geldprijs die te winnen zijn, dat al haar lichtvoetige flair plots verdwijnt. In dat geval zal Sharapova de match in een uur afmaken. Tot nu toe toont Errani weinig vrees. Haar stijl wordt vergeleken met die van David Ferrer: nijverig ploeteren en de tegenstander laten rennen tot ze gesloopt zijn. Sharapova kan dat scenario voorkomen door haar natuurlijke agressie te tonen.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top