Ga naar hoofdinhoud

Fed Cup halve finale Frankrijk – Nederland: programma vrouwen Oranje

Fed Cup Frankrijk – Nederland halve finale. Dit weekend spelen de Oranjedames in de halve finale van de Fed Cup in Trelaze tegen Frankrijk. De eerste partij begint zaterdag om 14:00 uur. Nederland heeft reeds acht interlands op rij gewonnen. De selectie bestaat uit Kiki Bertens, Richèl Hogenkamp, Cindy Burger en Aranxta Rus.

Winst Nederland @7.00 bij bookmaker 888sport. Frankrijk favoriet @1.09. Lees ook: wedden op tennis

Frankrijk – Nederland Fed Cup

Beide teams worden geleid door een oud-speler: Nederland door Paul Haarhuis en Frankrijk door Amelie Mauresmo. Haarhuis is de architect van de huidige successen van Oranje. Al diverse keren begonnen zijn dames als underdog aan een interland, om toch telkens door te stoten. De teamgeest hielp Oranje achtereenvolgens langs Kroatië, België, Luxemburg, Wit-Rusland, Japan, Slowakije, Australië en Rusland.

Die overwinning op Rusland was sensationeel, te meer het een uitwedstrijd betrof. Rusland bulkt immers van de topspelers, alhoewel Maria Sharapova destijds niet in actie kwam. Voor de Franse ploeg geldt hetzelfde. Haarhuis schetst de verhoudingen: “Wij hebben één speelster in de top100 en de nummer vier van Frankrijk Gravel tennis Getty(Pauline Parmentier) heeft eerder dit jaar de nummers één en twee van ons (Kiki Bertens en Richel Hogenkamp) verslagen.”

Tennis op gravel

En dat is nog een bescheiden weergave van zaken van de Nederlandse coach. Want Frankrijk heeft voor de Fed Cup zelfs zelfs drie dames uit de mondiale top 50 in de gelederen: Kristina Mladenovic (WTA-28), Caroline Garcia (WTA-45) en Alizé Cornet (WTA-48). Vorig jaar sneuvelde Frankrijk in deze fase van latere winnaar Tsjechië. De keus voor gravel zint Haarhuis wel, want Oranje placht zijn thuiswedstrijden af te werken op het gemalen baksteen.

Wel is Frans klei wat sneller dan het gravel op Nederlandse banen. “In Nederland liggen er veel meer korrels en kleine steentjes”, legt Haarhuis uit. Bertens heeft op WTA-niveau 36 gravelpartijen achter de rug, waarvan ze de helft won. Rus staat op zestien zeges uit 41 pogingen, maar ook dat is een veel beter winstpercentage dan bij haar matches op andere ondergronden. Daarnaast won Rus vijf van de acht Fed Cup-partijen tegen dames uit de top 50 en Bertens deed dat zelfs alle vijf keren. Beide dames stonden al eens in de vierde ronde van Roland Garros.

Tsjechië favoriet voor de titel met een notering van 2.30. Frankrijk @2.60, Zwitserland @3.75 en Nederland @21.00.

Fed Cup zonder druk voor Nederland

Het Nederlandse team is al veel verder gekomen in de Fed Cup dan voor mogelijk werd gehouden. Spelen zonder druk doet de tennissters duidelijk goed. Kiki Bertens erkent ook, dat presteren onder hoogspanning niet haar specialiteit is. “Als ik heel erg gespannen ben en als ik me er niet voor kan afsluiten, dan vind ik het echt verschrikkelijk”, aldus de kopvrouw. Laten we voor Oranje dus hopen op een matig gevuld stadion.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top