Ga naar hoofdinhoud

Djokovic wint Australian Open 2012 finale na monsterpartij

Novak Djokovic (ATP-1) heeft zijn titel in Melbourne op succesvolle wijze verdedigd. De 24-jarige tennisser won de finale van de Australian Open 2012, na een geweldig gevecht, van de nummer twee van de wereld, Rafael Nadal.

Na een matig begin wist Djokovic na 5 uur en 59 minuten, een record in een Grand Slam finale, in vijf sets af te rekenen met de Spanjaard.

De finale tussen beide mannen begon zeer matig. Djokovic produceerde in de eerste zes games al twaalf onnodige fouten. Later trok het niveau bij. Nadal wist op het juiste moment te breken en trok de set met 7-5 naar zich toe.

In de tweede set was Djokovic meteen scherp en brak hij door de service van Nadal heen. De Spanjaard, in 2009 Australian Open kampioen, brak op 5-3 terug en mocht serveren om in de set te blijven. Die kans pakte Nadal echter niet en Djokovic trok de stand in sets gelijk.

In de derde set leek het beste eraf bij Nadal. Djokovic trok zijn niveau omhoog en trok de derde set met 6-2 gemakkelijk naar zich toe. In de vierde set had Djokovic het beste van het spel maar wist hij, ondanks drie breekkansen op 3-2, niet door de service van Nadal heen te gaan. Op 4-4 werd de partij even onderbroken wegens een regenbui. Na tien minuten werd de finale hervat.

Nadal profiteerde het meest van deze break en de set werd beslist via een tiebreak. Nadal pakte als eerst een minibreak, maar wist dat niet vast te houden. Met enkele schitterende baselinepunten sloeg Djokovic zich naar een 5-3 voorsprong in de tiebreak, maar ook hij bleek niet bij machte die stand vast te houden en op 6-5 kreeg Nadal een setpunt. Dat benutte hij onmiddellijk, waardoor een vijfde set de beslissing moest brengen.

In de vijfde set wist Nadal de eerste break te forceren, maar na een backhand misser van de Spanjaard kreeg Djokovic de kans de break ongedaan te maken. Hij pakte zijn kans en de wedstrijd lag weer open. Bij 5-5 in de vijfde set maakte Djokovic de beslissende break en serveerde de wedstrijd uit. De Servier won hiermee zijn derde Grand Slam toernooi op rij.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top