Ga naar hoofdinhoud

Davis Cup 2013 tennis: Nederland pakt beslissende voorsprong Roemenië

Davis Cup 2013 – tennis. Nederland heeft zaterdagmiddag door de winst in het dubbelspel een niet te achterhalen voorsprong genomen tegen het gastland Roemenië. Na drie duels staat het 3-0, terwijl er zondag nog meer twee punten te behalen zijn.

Bondscoach Jan Siemerink was van plan om dubbelspecialist Jean-Julien Rojer te koppelen aan Thiemo de Bakker, die vrijdag niet in actie was gekomen. Op het allerlaatste moment besloot Siemerink om De Bakker te vervangen door Robin Haase, die vrijdag juist wel een partij in het enkelspel had gespeeld.

Of misschien had Siemerink aldoor Haase op het oog, maar wilde hij de Roemenen zand in de ogen strooien. Eerder dit jaar heeft Haase zich tenslotte ook een sterke dubbelaar getoond, door met Sijsling de finale te bereiken van de Australian Open.

Jean-Julien Rojer tennis dubbel met Haase

Dat Rojer zou dubbelen was boven elke discussie verheven. De op Curaçao geboren Rojer staat achtste op de ATP ranking voor dubbelspelers. Dit was pas de vierde keer dat hij voor Nederland uitkwam in de Davis Cup. Tot 2008 speelde hij voor de Nederlandse Antillen.

Naar verluidt kwam de tennisbond van de Antillen zijn financiële wensen niet tegemoet, waarna een paar jaren zonder Davis Cup tennis volgden. Ondertussen gooide Rojer zijn ambities in het enkelspel overboord en werd hij alsmaar sterker in het dubbelen. Toen kwam de KNlTB op het idee, om hem toe te voegen aan de selectie van Oranje.

De goedlachse, maar ook tot op het bot gemotiveerde Rojer is een verrijking voor de Nederlandse Davis Cup afvaardiging. Hij heeft nu al zijn vier dubbelpartijen gewonnen, inclusief de overwinning met Haase op Federer en Warwinka, in september 2012.

Zaterdag waren hij en Haase te sterk voor Hanescu en Copin: 6-4, 7-5, 6-4. De 75 meegereisde Nederlanders zagen dat in de eerste twee sets telkens één break voldoende was. In de derde set kwam er een break tegen de Oranjespelers, maar op dat moment was er al een voorsprong gepakt.

Promotie naar Davis cup wereldgroep

Nederland mag later dit jaar een play off spelen voor promotie naar de wereldgroep. Siemerink acht de tijd rijp om door te stoten. “Dit is een proces dat al een paar jaar gaande is”, zegt hij. “Je ziet het misschien niet direct in de resultaten, maar ik merk het wel nu ik weer een paar dagen met de jongens ben opgetrokken. Iedereen ontwikkelt zich en het wordt allemaal een stuk professioneler. Als we die stappen blijven zetten, kunnen we ook echt een keer meedoen.”

Advertorial

Unibet

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top