Ga naar hoofdinhoud

Davis Cup tennis 2013: Nederland wint met 5-0 van Oostenrijk

Davis Cup 2013 – tennis. De Nederlandse tennisploeg heeft het feestje in de Davis Cup in stijl afgemaakt door zondag tegen Oostenrijk uit te lopen naar 5-0. Zaterdag was reeds plaatsing voor de wereldgroep afgedwongen.

Huta-Galung tegen Melzer in dead rubber

Zondag trad Jesse Huta-Galung aan tegen de Oostenrijkse kopman Jurgen Melzer, voor wat een “dead rubber” wordt genoemd, oftewel een partij die er al niet meer toe doet. Na de 3-0 tussenstand kon Oostenrijk immers het duel niet meer winnen.

Normaliter worden de zwakkere spelers in de selecties ingezet bij dead rubbers. Melzer is echter de kopman van Oostenrijk. Dat hij toch zijn racket moest pakken, had te maken met de afzeggingen en blessures in het Oostenrijkse kamp. Andreas Haider-Maurer werd vrijdagmorgen ziek. Knowles was alleen geselecteerd om te dubbelen.

Melzer leek op weg naar een zege in straight sets. In de tweede set mocht hij serveren voor de winst, maar evenals hem vrijdag tegen Thiemo de Bakker was overkomen, had hij moeite om sets af te maken.

Vierde overwinning Huta-Galung in Davis Cup

Huta Galung, die zijn tiende enkelpartij in de Davis Cup ooit speelde, brak twee keer op rij en stond prompt 1-1 in sets. Melzer leek het zinloze van zijn inspanningen in te zien en verslapte al halverwege de derde set. Zo kon Huta Galung voor de vierde keer een potje winnen in de Davis Cup.

Thiemo de Bakker wint door afzegging Marach

Oliver Marach had vrijdag en zaterdag al onverwacht moeten spelen en kon een derde speeldag op rij niet meer opbrengen. Hij zegde af voor de andere dead rubber tegen De Bakker. Daardoor kreeg Nederland de vijfde tennis partij reglementair toegewezen en werd alweer de maximale score behaald, nadat ook Finland (in 2012) en Roemenië (in 2012 en 2013) met 5-0 opzij werden gezet.

Nederland in wereldgroep Davis Cup tennis 2013

Sinds 2010 ontbrak Nederland in de wereldgroep van het belangrijkste tennistoernooi voor landen. Jean-Julian Rojer, die zaterdag met Robin Haase de dubbelpartij won, wist direct tegen welk land hij in de eerste ronde wil spelen: Spanje. “Rafael Nadal. In een stadion waar ze ook stierenvechten.” Maar die locatie zit er niet in. Spanje kan wel de tegenstander worden, maar in dat geval speelt Nederland thuis.

De Oostenrijkse pers was kritisch op het selectiebeleid van Clemens Trimmel. Hij had maar twee single-spelers meegenomen en bovendien was de gemiddelde leeftijd van de tennisclub wel erg hoog: 33.

 

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top