Ga naar hoofdinhoud

Davis Cup 2012: Nederland op gravel tegen sterk Zwitserland met Federer

Davis Cup 2012 – tennis. Vrijdag 14 tot en met zondag 16 september 2012 spelen de Nederlandse tennissers in Amsterdam tegen Zwitserland. Het is een zogeheten play-off voor de wereldgroep. De winnaar van dit duel mag volgend seizoen meespelen in de hoogste divisie van de Davis Cup.

Het Nederlandse team bestaat uit kopman Robin Haase, die het hele jaar al rond plek 50 van de ranking staat, Igor Sijsling die sinds kort de top honderd bevolkt, Thiemo de Bakker die zich via challengers terug heeft geknokt in de top 200 en dubbelspecialist Jean-Julien Rojer. De op Curacao geboren Rojer bereikte onlangs de halve finale in het herendubbel van de US Open 2012. Zijn partner was echter geen Nederlander maar de Pakistaan Qureshi.

Begin april dwong Nederland de plek in de play-offs af via een perfecte overwinning op Roemenië. Het werd 5-0 tegen de ernstig verzwakte Roemen, waar de vijf beste spelers vanwege een conflict met de tennisbond verstek lieten gaan. Zwitserland kwam voor het laatst in actie in februari. De VS won met maar liefst 5-0, terwijl de Zwitsers in hun sterkste opstelling op de baan verschenen, dus met Federer en Wawrinka.

Federer geen prioriteit

De Davis Cup heeft overduidelijk geen prioriteit voor Federer. De 31-jarige alleskunner bevestigde pas dinsdag dat hij acte de presence zal geven in Amsterdam. De Nederlandse captain Jan Siemerink koos voor een buitenbaan op gravel, want dat is de minste ondergrond van Federer maar de sterkste van de Nederlanders. Daarnaast houdt Federer niet van wind, want dat verstoort de precisie in zijn spel. Dat het waait is mid september in Nederland nu eenmaal niet te vermijden.

Robin Haase heeft normaliter last van zelfoverschatting. Dit keer is hij in zijn voorbeschouwing misschien te nederig. “Zonder Federer was de kans op een overwinning van ons misschien wel 55 procent geweest, nu schat ik die in op tien procent”, zegt hij. Siemerink verklaart: “Zij zijn favoriet natuurlijk. Wij moeten een risico nemen, het is niet de bedoeling dat we als speelbal fungeren. We zullen knokken en ons niet zomaar gewonnen geven.”

Haase doet het niet zo slecht in Davis Cup wedstrijden. Van de 25 won hij er zestien, al gebeurde dat vooral tegen spelers van buiten de top honderd. De Bakker staat op tien uit zeventien, Sijsling op één uit zes. Maar de mooiste statistiek is voor Rojer, die inclusief zijn partijen voor de Nederlandse Antillen er 42 won van de 51.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top