Ga naar hoofdinhoud

Andy Murray wint Wimbledon 2013: wachten is over

Wimbledon 2013 – tennis finale. Het wachten is over voor Groot-Britannië. Het duurde 77 jaar, maar Fred Perry heeft eindelijk een opvolger. De Schot Andy Murray versloeg zondag in de finale van Wimbledon Novak Djokovic met 6-4 7-5 6-4.

Belangrijker nog is dat het wachten over is voor Andy Murray. De 26-jarige Brit behoort al jaren tot de zogeheten “big four”, maar tot vorig jaar was hij de minst succesvolle van het viertal. Critici meenden dat hij te afwachtend speelde, te veel passen achter de baseline stond opgesteld, dat hij onvoldoende vermogen heeft om winners te slaan. Misschien hadden en hebben de critici gelijk en zal Murray over een paar jaar inderdaad minder prijzen in de kast hebben staan dan de andere drie van de grote vier, maar voorlopig heeft hij toch mooi de Olympische titel, de US Open en Wimbledon in zijn bezit.

Misschien was Novak Djokovic inderdaad te veel in het rood gegaan in de lange halve finale tegen Juan Martin del Potro. Ook Murray moest onderweg naar de finale een uitputtende vijfsetter spelen. Dat geschiedde echter al in de kwartfinale.

Djokovic geïrriteerd

De Servische nummer één van de wereld speelde niet met de intensiteit die hij normaliter voor belangrijke momenten bewaart. In de rally’s had hij wel vaak de bovenhand maar verspeelde hij menig punt door de bal te dicht tegen de lijn te willen spelen. Keer op keer miste hij op een paar centimeter. Ook was hij het regelmatig oneens met de beslissingen van de umpire. Hij maakte kortom een geprikkelde indruk en dat helpt niet als zo ongeveer iedereen in het publiek op de hand van je tegenstander is.

In de tweede set kwam Djokovic 4-1 voor, met een dubbele break op zak. Murray pakte acht van de daaropvolgende games en forceerde in het begin van de derde set een break. Ook in die set kwam Djokovic, winnaar in 2011, alsnog op voorsprong. Wederom slopen er te veel fouten in zijn spel. Daar sloeg hij er in totaal 40 van en Murray de helft.

“Ik voel me heel anders dan vorig jaar. Toen beleefde ik één van de zwaarste momenten uit mijn carrière” zei Murray, verwijzend naar de verloren finale. “Ik heb geen idee wat er allemaal gebeurde, ik kan me niets meer herinneren van die laatste game. Ik was zó geconcentreerd. Ik heb veel tegen Novak gespeeld, hij is een echte vechter, die al zo vaak uit verloren positie is teruggekomen. Dat maakte het extra zwaar.”

Advertorial

888sport

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top