Ga naar hoofdinhoud

Wimbledon 2015: Andy Murray grootste uitdager Novak Djokovic

Wimbledon 2015 – tennis grand slam Londen. Maandag 29 juni begin Wimbledon, het derde en volgens velen belangrijkste grand slam. Van de vier jaarlijkse slams zijn The Wimbledon Championships de enige die plaatsvinden op gras. Novak Djokovic is titelverdediger, Andy Murray lijkt zijn grootste uitdager.

Wimbledon 2015 – grand slam tennis Londen

Jarenlang bestond de voornaamste rivaliteit in het mannentennis uit die tussen Roger Federer en Rafael Nadal, de twee oudste spelers van “de grote vier”. En alhoewel Federer nog altijd de nummer twee van de wereld is, lijken Novak Djokovic (eerste) en Andy Murray (derde) nu toch definitief de grootste titelkandidaten op de tennis majors en masters te zijn.

Een paar cijfers illustreren die stelling. Van begin 2013 tot het heden zijn er tien grand slams gespeeld. Federer bezette in die periode slechts één keer een finaleplek, Murray driemaal, Nadal viermaal en Djokovic zevenmaal. Dit jaar won Novak Djokovic vier van de vijf masters die reeds zijn afgewerkt; Andy Murray won de andere (Madrid). Kijken we alleen naar de punten voor de wereldranglijst die in 2015 zijn behaald, in plaats van naar de afgelopen 52 weken, dan zijn Djokovic en Murray de nummers een en twee.

Novak Djokovic favoriet bij bookmakers

Tennis Wimbledon 2015 GettyBij bookmakers is tweevoudig winnaar Djokovic nipt de grootste titelkandidaat voor Wimbledon 2015. Hij heeft geen voorbereidend toernooi op gras gespeeld. Drie weken geleden ging de titel op Roland Garros alweer aan zijn neus voorbij. Stan Wawrinka mepte hem in vier sets van de baan. De Serviër had van het Franse Open zijn prioriteit gemaakt en mist, ondanks zijn twee titels, de finesse qua mobiliteit op gras.

Andy Murray beleeft een sterk jaar waarin hij sinds eind februari, in Dubai, allen nog maar verloor tegen Djokovic. Wel gaf hij eenmaal voor een partij op, te weten tegen Goffin in Rome. Vorige week schreef de Schot voor de vierde maal in zijn loopbaan het grastoernooi Queens op zijn naam.

Roger Federer heeft moeite met best of 5

Zevenvoudig winnaar Federer heeft al een paar jaar moeite met de lange partijen op grand slams, waarin wordt gespeeld volgens het principe “best of five sets”. In zijn gouden jaren, tien jaar geleden, won hij meer dan negentig procent van zijn slam-partijen. In de jaren daarna daalde dat naar tachtig procent en voor dit jaar staat hij op 75 procent. Ook de Zwitser heeft al een grastitel in de wacht gesleept (Halle), maar dat was dus een best of three-toernooi, en op een slam gaat het niet blijven lukken om elke tie-break te winnen. In Halle won hij ze alle zes.

In Nadal hebben bookmakers niet zoveel vertrouwen. Hij en Stan Wawrinka krijgen ongeveer dezelfde noteringen. Ook de Spanjaard heeft al een voorbereidingstoernooi gewonnen, al trof hij in Stuttgart minder zware tegentanders dan Murray en Federer tijdens hun winnende weken.

Serena Williams

Bij de dames is uiteraard Serena Williams de te kloppen speler. Van de twintig majors die ze al opspaarde, werden er vijf in haar handen gedrukt te Londen. Niet de Amerikaanse, maar de Tsjechische Petra Kvitova is de titelhouder. Zij won ook al in 2011. Maria Sharapova en Victoria Azarenka zijn de andere grasfavorieten, al krijgt Azarenka het gezien haar lage ranking zwaar te verduren bij de loting.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top