Ga naar hoofdinhoud

‘sloopstyle’ snowboarden Nederlanders

Snowboard – Olympische Winterspelen 2014 Sotsji. Na de geweldige gouden plak van Nicolien Sauerbreij vier jaar geleden op de Winterspelen in Vancouver waren mijn verwachtingen wellicht hoog gespannen. Snowboarden is immers een relatief nieuwe sport. De generatie die hiermee opgegroeid is kan niet gehinderd worden door het ontbreken van bergen omdat we prima indoor alternatieven hebben.

Bovendien is het reizen vergeleken met 20 jaar geleden een stuk eenvoudiger en relatief goedkoper geworden. Dus dat wij op elk onderdeel zo’n beetje deelnemers hebben leek me logisch. Vooral omdat ik van de ‘boarders’ zelf en de deskundige pers de indruk kreeg dat we aan de absolute top meedraaien.
Nou, niets bleek minder waar.

Gebazel van ene Tobias

Gekleed in stemmig zwarte skipakken, want waarom zou je als Nederland met Oranje als nationale kleur ervoor kiezen om lekker te knallen, kwamen ze de berg af. Cross, Halfpipe en Slopestyle snowboard.

Van mij mag inmiddels minstens de helft van de snowboardonderdelen onmiddellijk van het Olympische programma geschrapt worden, hoor. Alsof ik op een zondagmiddag aan de rand van een skateboardparkje op een houten bankje naar hangjongeren zit te kijken. Die deskundige pers bestond overigens voornamelijk uit gebazel van ene Tobias die elke piste, slope en sprong vooral erg ‘vet’ vond en voor elke falende snowboarder wel een passend excuus bedacht.
Ik loop er even doorheen met U.

Cheryl Maas

Het hele feest op de Olympische Winterspelen 2014 begon met Cheryl Maas, die meedeed op het snowboard onderdeel slope-style. Een samenscholing van pubermeisjes die als voornaamste voorbereiding op hun run zorgvuldig blonde plukjes semi-nonchalant buiten hun mutsje stylen. Een overdosis aan gemaakt lachende Amerikaanse ‘chickies’ in bruin-beige patchwork skipakken. Werkelijk het allerlelijkste Olympische tenue ooit!

Slope-style betekent dat je met een snowboard over een soort besneeuwd skatepark naar beneden gaat waarbij op de meest vreemde plaatsen trapleuningen en hobbeltjes zijn gemaakt. Voor Maas zou je het beter sloopstijl kunnen noemen want er bleef weinig van haar over.

Statement

Haar enige statement was het opzichtig voor de camera showen van haar ‘my-little-pony-wantjes’. Dit gebeurde volgens mij bij de enige run waarbij ze daadwerkelijk de finish haalde. Daar waar zij werkelijk een statement had kunnen maken struikelde ze over kleine heuveltjes en paarse trapleuningen. Mevrouw Maas presteerde het om alle 4 de runs die ik heb mogen bewonderen te vallen. Ik vraag me nu af of Cheryl Maas überhaupt wel fatsoenlijk kan snowboarden en wat ze daar te zoeken had.

Halfpipe voor hanenkammen

Dan is er ook nog zoiets als snowboard ‘halfpipe’. Dat betekent dat je in een halve buis heen en weer moet maar daarbij zo raar mogelijk moet springen. Dit wordt voornamelijk beoefend door mennekes met hanenkammen en te grote broeken met lage kruizen en meiskes die tijdens hun run verrukte kreetjes slaken en bij de finish zo snel mogelijk bril muts en helm afzetten en elkaar omhelzen en naar de camera zwaaien.

Dit alles in schijnbaar uitzinnige vreugde omdat ze zonder vallen de finish hebben gehaald. De NOS zond dit eindeloos uit gedurende de ochtend. Er zijn mensen die dit snowboard onderdeel leuk vinden namelijk. Dat dit voornamelijk scholieren zijn die gewoon op school zitten op dat tijdstip boeit kennelijk niet. Overigens deden daar ook twee nietszeggende Nederlanders aan mee. U raadt het al..die kwamen niet ver.

Helm Bell Berghuis

Nee, dan de snowboard Cross. Dat is een soort shorttrack maar dan op sneeuw met een snowboard en van een helling af. Snapt u em nog? Met zijn allen naar beneden en als je er al eerste bent heb je gewonnen. De Nederlandse deelneemster, Bell Berghuis presteerde het om in een laatste training (waar normale mensen het rustig aan doen) zo hard te vallen dat haar helm brak.

Helaas verstrekt het NOC maar 1 oranje helm, dus Bell kwam met een witte helm met afgeplakte sponsor opgelucht vertellen dat ze gewoon mee ging doen. Had ze dat nou maar niet gedaan. Daar waar ieder ander zo snel mogelijk naar beneden ging was Bell kennelijk het parcours slechts aan het verkennen.

Oefenen op start?

Dat was helemaal niet erg volgens de gast-commentator in de studio…iedereen mag in de finale starten alleen heb je dan wel de slechtste startplek. Maar volgens deze dame had Bell extra getraind op de start dus geen probleem. Nou..Bell ging als laatste weg en kwam als laatste aan. Het scheelde weinig of ze werd ingehaald door de volgende groep. Misschien is het toch beter om in het vervolg te oefenen op het daadwerkelijke snowboarden Bell, en niet op de start?

Nicolien Sauerbreij

U begrijpt dat ik geen hoge pet op heb van het hele snowboard-gebeuren, en al helemaal niet van de Nederlandse inbreng daarin. Mijn hoop is gevestigd op de snowboard Slalom. Leuk om te zien en daar kunnen we zowaar ook iets. Ik hoop dat Nicolien Sauerbreij onze eer hoog houdt en wel fatsoenlijk strijd kan leveren. Of dat een medaille oplevert morgen zien we dan wel weer, zij heeft mijn waardering 4 jaar geleden al verdiend!

Advertorial

Unibet

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top