Ga naar hoofdinhoud

Romario wil hiphop aan banden leggen in Brazilië

Romario, wie kent hem nog? De Braziliaanse voetbalheld uit de jaren negentig van de vorige eeuw, die werd ooit uitgeroepen tot de beste voetbalspeler ter wereld en van de hele vorige eeuw. Tegenwoordig doet hij niets meer met voetbal en is actief op een heel ander speelveld: de politiek. Hij heeft nu een wetsvoorstel gedaan om de hiphop scene drastisch aan banden te leggen.

Romário De Souza Faria is gedeputeerde voor de Socialistische Partij van Brazilië in zijn geboorteplaats Río de Janeiro. Hij heeft een voorstel gedaan om de hiphop-scene te reguleren en dat betekent dat iedereen die met die wereld van doen heeft, inclusief graffitispuiters, DJ’s en rappers, zich moet ‘professionaliseren’.

Waar bemoeit Romario zich mee?

Dat houdt in dat ze een cursus en examen moeten doen waarna ze in aanmerking kunnen komen om officieel erkend en bevoegd te worden. Geen papiertje betekent geen muurtjes en treinstellen vol kliederen, geen liedjes rappen en al helemaal geen plaatjes draaien op een feest. In Brazilië is dit natuurlijk het gesprek van de dag en vragen de mensen zich af “waar die man zich in hemelsnaam mee bemoeit”.

Officiële erkenning

Romario vindt het hoog tijd dat artiesten die uit de tegenwoordige popcultuur voortkomen nu eindelijk eens officieel erkend worden. Om het koren van het kaf te scheiden en zodat er niemand kan meeprofiteren over de rug van de echte rappers, hiphoppers, DJ’s en graffitiartiesten. Hun werk heeft bescherming nodig, vindt Romario, want er zijn teveel mensen die zich uitgeven voor iets wat ze niet zijn of geld verdienen aan anderen die er zelf vervolgens amper iets voor krijgen.

Rechten hiphoppers

Het is werk wat ze doen, een beroep, vindt Romario, en ze zijn er vaak dag en nacht mee bezig. Erkenning is er niet en je kunt je al helemaal niet inschrijven als rapper op het arbeidsbureau. Dus stelt Romario voor dat de personen die zich bezighouden met hiphop recht hebben op een betaalde vakantie of een werkloosheidsuitkering.

Degenen die het examen halen en zich erkend hiphopartiest mogen noemen, zouden ook recht moeten hebben op een werkweek van dertig uur. En voor alles wat er meer gewerkt wordt, moet dubbel worden uitbetaald. Het is eigenlijk te mooi om waar te zijn.

Brazilianen zien niets in plan Romario

Maar de Brazilianen zien er niets in. Ze vinden dat Romario de hiphop cultuur met rust moet laten. En ook de hiphoppers zelf zijn het niet allemaal met hem eens. Zoals rapper Clodoaldo Arruda die heeft gezegd heel graag eens met Romario wil praten om hem uit te kunnen leggen dat hiphop “een cultuur is die op straat is geboren en die zich niet laat institutionaliseren”.

Romario leerde voetballen op straat, zoals vrijwel iedere grote voetballer dat deed. En straatvoetbal zelf is tegenwoordig een door de FIFA geïnstitutionaliseerde en gereguleerde sport.

Advertorial

888 Casino

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top