Ga naar hoofdinhoud

Proces Oscar Pistorius: Blade Runner in het nauw door chatberichten

Het proces tegen Oscar Pistorius, de man die vanwege zijn beenprotheses de “Blade Runner” wordt genoemd, is al veertien dagen aan de gang. De Zuid-Afrikaanse atleet wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin. De rechtbank te Pretoria nam maandag de chatberichten tussen Pistorius en wijlen Reeva Steenkamp onder de loep.

De geschiedenis

Valentijnsdag verliep vorig jaar niet zo amoureus voor Pistorius en Steenkamp. De inmiddels 27-jarige atleet spendeerde de nacht thuis met model en tv-ster Reeva Steenkamp. Midden in de nacht verloor zij haar leven op het toilet. Ze werd doorzeefd door kogels. Pistorius heeft erkend de dader te zijn. Maar wat waren zijn motieven? Moord, zeggen de aanklagers. Zelfverdediging, menen Pistorius en zijn advocaten.

Pistorius houdt sinds het begin vol dat hij dacht dat zijn badkamer werd bevolkt door een inbreker. Hij handelde in paniek en vergat te checken of Steenkamp nog in bed lag. Hij verliet het bed, pakte een geweer en schoot door de badkamerdeur.

Het bewijs

Hoe kan Pistorius aantonen dat hij geen kwaad in de zin had? Hoe kunnen de aanklagers moord bewijzen? Eén belangrijk aspect is of de Blade Runner zijn blades droeg op het moment van het fatale incident. Droeg hij ze wel, dan kan de rechter dat interpreteren als moord met voorbedachte rade. Immers, als Pistorius eerst de tijd nam om zijn protheses te bevestigen, dan was zijn paniek kennelijk niet zo groot.

Ook wordt gekeken naar de kleding die Steenkamp droeg. Ze had geen pyjama of andere nachtkleding aan. Dat kan wijzen op een ongezellige of zelfs vijandige sfeer in huis. Normaliter draagt een koppel `s nachts, als ze zich comfortabel bij elkaar voelen, geen reguliere kleding meer.

Whatsapp

Pistorius zal, in zijn eigen belang, natuurlijk eventuele spanningen tussen hem en Steenkamp willen relativeren. Maar de rechtbank hoeft niet alleen op zijn woorden of die van vrienden en familie af te gaan. Ze buigen zich over de chatgesprekken die de geliefden met elkaar voerden via Whatsapp.

En die berichten zien er niet altijd goed uit voor Pistorius. Diverse berichten wijzen op jaloezie, verbittering en agressie. “Ik ben soms echt bang van jou, op de manier dat je soms tegen mij doet”, schreef Steenkamp. “Elke vijf seconden hoor ik hoe je op stap geweest bent met een andere vrouw. Maar als ik dan eens over een grappig verhaal van een vriend vertel, word je kwaad.”

Ook bleek uit de conversaties dat Pistorius in een restaurant per ongeluk zijn pistool af liet gaan. Hij vroeg zijn vriend Darren Fresco om de schuld op zich te nemen. Hij verzocht Steenkamp om ook te pretenderen dat Fresco de trekker overhaalde. “Waar heb je het over, ik weet van niets”, grapte Steenkamp in haar reactie.

Het proces gaat door tot medio mei.

Advertorial

888 Poker

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top