Ga naar hoofdinhoud

Jorrit en Jillert: Jut & Jul 2.0

Schaatsen. Na een vlekkeloos verlopen Olympische Winterpelen 2014 dan eindelijk een rel. Zalig. Kunnen we ons toch nog ergens om druk maken. Anders wordt het wel erg perfect allemaal.
Het begon eigenlijk al toen Jorrit Bergsma plotseling de gouden medaille won op de 10km. Hoewel uiteraard verdiend, want hij was de snelste, werd het hem door het gros van de Nederlanders niet zomaar gegund.

Toen Sven Kramer over de streep kwam en zilver pakte voelde ik een enorme teleurstelling. Een deceptie. Alsof ik zelf net naast het goud greep. En toen dacht ik…je zal maar Jorrit Bergsma heten en goud pakken en je dan realiseren dat het hele land het een ander zo gegund had. Ik vond het eventjes zielig. Eventjes maar. Daarna begon Bergsma me te irriteren. Daar waar Sven zich als verliezer een groot kampioen toonde, werd Bergsma als winnaar een schlemiel en een groot verliezer.

Jillert Anema God der coaches

De kriebels begonnen al toen zijn coach, ene Jillert A. zich als een ware psychopaat op de pers stortte. Daar waar ik eerlijk gezegd die hele man nog nooit goed bekeken had werd ik nu geconfronteerd met een hysterisch lachende zwakzinnige die zich zowel bij de Nederlandse als de buitenlandse pers onsterfelijk belachelijk maakte door zichzelf al hinnikend van het lachen tot god-der-coaches te kronen.

Jorrit Bergsma nergens zonder Sven Kramer

Kijk, Jorrit wint een keer. Prima. Jammer dat het net op de Olympische Winterspelen was. Maar laten we even goed begrijpen dat Jorrit daar helemaal never nooit geschaatst had als Sven kramer de afgelopen pak-em-beet 10 jaar niet alles had gewonnen wat er te winnen viel en Nederland als alleenheerser op het mannen-schaats-gebied op de kaart heeft gezet.

Dat wat Rintje Ritsma ooit begon, het professionaliseren van de schaatssport op absoluut topniveau, heeft Kramer vervolmaakt. Tel daarbij op dat Sven Kramer na de enorme blunder van zijn coach op de Winterspelen in Vancouver die gouden medaille op de 10km in de ogen van de hele natie 100% gegund werd, en je snapt precies waarom Jorrit Bergsma nooit de echte kampioen wordt.

Bergsma had zonder Kramer tot het einde der tijden banden kunnen plakken en zo nu en dan een marathon kunnen rijden op natuurijs met zijn collega-knurften. Lekker brabbelend in hun eigen taaltje waar ABN-sprekend Nederland nauwelijks een touw aan kan vastknopen. Ik raad Jillert Anema aan om marathon-coach te worden als hij losgelaten wordt uit de psychiatrische kliniek over een jaar of 5.

Reserve ploegenachtervolging

En dan dit weekeinde. De dag van de finale op de Olympische Winterspelen van de ploegenachtervolging schaatsen. Nadat er dus al wat wedstrijden gereden zijn, altijd in dezelfde opstelling. Daar waar Bergsma altijd al NIET RIJDENDE reserve was. Daar waar NOOIT toezeggingen en afspraken gemaakt zijn dat hij wel zou rijden. Daar waar de drie gouden boys jarenlang met zijn drieën trainden en Bergsma regelmatig verstek liet gaan ondanks de afspraak dat hij RESERVE was voor het geval er blessures optraden. Dan komt Jorrit opeens een paar uur voor de start zeggen dat hij genaaid is en zich terugtrekt.

Daar waar hij als reserve zich als groot kampioen had kunnen gedragen en de rest had kunnen aanmoedigen vanaf de kant besloot Jorrit Bergsma de Olympische gedachte te laten varen. Als een klein verwend kind trapte hij enkele uren voor de race wild om zich heen. En waarom? Wilde je ook perse met schaatsen een tweede goud? Waarom dan niet eerder aan de bel getrokken?

Alle kans gehad

Alle kans gehad toch om dat eerder aan te geven en tegen bijvoorbeeld het uitermate zwakke Frankrijk te rijden. Waarom toen niks gezegd? Dacht je nou werkelijk dat de drie mannen alle wedstrijden in dezelfde succesformatie gaan rijden en dan voor de belangrijke finale zeggen..ach ..laten we eens wisselen en de zwakste schakel opstellen. Nee… zo werkt het niet. Om met Erben te spreken… dan hadden we Mark Tuitert die medaille meer gegund. En zo is het maar net. Jorrit Bergsma heeft gewoon 0,0 gunfactor.

Dus beste Jorrit, afgezien van het feit dat het niemand ene reet kan schelen dat jij je terugtrekt als reserve omdat we je niet nodig hebben, heb je met die actie kans gezien om binnen een week na het winnen van goud op de 10 km uitgekotst te worden door de gehele natie. Wat een misselijke streek was dat. Verkeerde been uit bed gestapt? Medaille-nijd? Of nee..nee..ik weet het opeens. Heather heeft je de bons gegeven! Want man man man, als er iemand de gave heeft zichzelf onsterfelijk belachelijk te maken ben jij het wel, Jorrit.

Huwelijk met Heather onzeker

Daar waar jij glunderend vertelt hoe je die Amerikaanse ten huwelijk vroeg, zag heel Nederland haar met enige reserve dit verhaal bevestigen. Daar waar jij als een achterlijke op je 27e staat te vertellen dat je nu nog bij pa en ma woont maar dat je in het dorp nou ook een huissie hebt gekocht en dat jullie daar saampjes gaan wonen, daar verklaart Heather met grote angstogen dat dat nog helemaal niet zeker is hoor.

En daar waar jij haar zo snel mogelijk tot de jouwe wilt maken roept zij snel uit dat dat hele huwelijk zeker niet voor 2015 gaat plaatsvinden. Ik voorspel je dit….dit komt nooit meer goed. Zij heeft ooit ja gezegd om van het gezeik af te zijn en geen spanningen te veroorzaken vlak voor de Olympische Winterspelen. Maar deze relatie gaat echt niet uitmonden in een huwelijk.

Medelijden Dione de Graaff

En daarom was jij natuurlijk zo slecht gehumeurd, Jorrit. En jij dacht dat reageer ik even af op Sven & co. Je hebt geluk dat in Studio Sportwinter ‘s avonds Dione de Graaff medelijden met je had. Omdat je naast een keer of dertig mja ja en ja zeggen weinig te vertellen had en daar gewoon voor joker zat. Aan de schandpaal voor de hele natie. Ze heeft je laten leven.
Mocht Heather er toch intrappen zou ik een huisje in de USA kopen. Lekker saampjes daar wonen. Neem Jillert maar mee. Dag Jorrit.

Advertorial
#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top