Systeemweddenschap

Een systeemweddenschap lijkt heel veel op een combinatie weddenschap. Het grote verschil daarmee is echter dat je ook je bet kan winnen als niet alle uitkomsten goed voorspeld zijn.

Een systembet wordt vaak aangegaan bij wedstrijden met veel risico, je kan of een dikke winst pakken of de schade beperken. Onder de systeemweddenschappen vallen ook o.a. het Canadees systeem, Lucky 31, Yankee, Trixie en Heinz systeem.

Wat is een systeemweddenschap?

Met een system bet combineer je meerdere bets en maak je een paar combinaties tussen de door jou gekozen weddenschappen. Systeemweddenschappen kun je aangaan vanaf drie gecombineerde tips. Bij bijvoorbeeld een 2/3 systeemweddenschap win je ook als je maar twee van de drie voorspellingen goed hebt. Er zijn naast de 2/3 system bet nog veel meer mogelijkheden (zie Gokken A-Z onderaan bij ‘overig’). Het maximale bij bookmaker Bwin is acht maar dat aantal kan per bookmaker verschillen.

We nemen even 2/4 als voorbeeld. Je hebt vier wedstrijden uitgekozen die je wilt voorspellen en daarbij alle mogelijke combinaties van twee wedstrijden spelen. Je speelt dan een syteem 2. Met de 2/4 ga je dus zes weddenschappen aan (met de vier tips kun je zes combinaties maken). Je moet per bet een inzet doen. Winnen doe je in dit geval al als er twee bets juist zijn. De hoogte van je winst hangt af van welke combinaties je correct had. Check de Gokken A-Z index om de uitleg per systeem / variant na te lezen.

Aan te raden is om bij dit soort wedstrijden in te zetten op riskante wedstrijden c.q. op een team dat waarschijnlijk niet gaat winnen (omdat de odds dan hoger zijn). Je moet dat haast wel doen om winst te maken.

Banker

Met systeemweddenschappen valt veel geld te winnen. De combinaties die je maakt bepalen de odd. Het is risicovol maar als je wint, win je goed ook. Wil je meer zekerheid inbouwen zet er dan ook een wedstrijd bij waarvan je zeker weet dat die wint, een zogenaamde banker.

Je spreekt van een ‘banker’ als de uitkomst van een wedstrijd vrijwel zeker vast staat en de weddenschap feitelijk niet verloren kan worden. Bijvoorbeeld als Ajax speelt tegen Telstar. De kans dat Ajax verliest is zeer klein, waardoor een bet op Ajax wordt gezien als een banker. Voor een single bet heeft hierop inzetten echt totaal geen zin omdat het niets oplevert, maar de banker is wel uiterst zinvol in een systeem bet / parlay.

System Bet bij wedden op voetbal

Een systeemweddenschap (net iets anders dus dan een combinatie weddenschap omdat je niet alles goed hoeft te hebben) wordt met name bij het wedden op voetbal veel gebruikt. Er zijn verschillende termen voor: ‘2/3 systeem’ ‘5/8 systeem’ maar ook bijvoorbeeld ‘Trixie’ en ‘Lucky 31’ vallen onder deze categorie bets. Bij deze laatste gaat het om 31 bets uit vijf tips: Een single bet per tip, tien 2-tips combi’s (parlays), tien 3-tips combi’s (parlays), vijf 4-tips combi’s (parlays) en een 5-tips combi (parlay). Minstens een van de vijf tips moet goed zijn om te winnen.

Het klinkt ingewikkeld maar als je je er even goed in verdiept, valt het in de praktijk mee. Op de pagina Gokken A – Z vind je een uitleg van alle termen. Systemen die allemaal in de categorie systeemweddenschappen vallen zijn:

Yankee Systeem
Trixie Systeem
Heinz Systeem
Lucky 15 Systeem
Lucky 31 Systeem
Lucky 63 Systeem
Canadees Systeem
Goliath Systeem
Patent Systeem
Super Heinz Systeem