Ga naar hoofdinhoud

Jules Bianchi – crash Formule 1 GP Japan: race had eerder moeten stoppen

UPDATE – Jules Bianchi is op vrijdag 17 juli 2015 overleden. De Formule 1 rijder van Marussia crashte in oktober vorig jaar op het circuit van Suzuka in Japan tegen een takelwagen die een eerder uit de bocht gevlogen bolide aan het bergen was.

Bianchi lag in eerste instantie in het ziekenhuis van Yokkaichi maar werd later naar Frankrijk overgebracht. De coureur heeft na zijn crash, waarbij hij ernstig hoofdletsel opliep, al die in coma gelegen. Uit onderzoek van de FIA is gebleken dat Bianchi ondanks waarschuwingsvlaggen op het circuit niet voldoende vaart zou hebben verminderd.

Afgelopen dinsdag, 21 juli, is Jules Bianchi in zijn geboorteplaats Nice begraven. Veel personen uit de Formule 1 wereld waren daarbij aanwezig waaronder kampioen Lewis Hamilton: “Het was voor iedereen ontzettend moeilijk om afscheid te nemen van Jules. We zijn nogmaals op de gevaren van onze sport gewezen, dat deze gerespecteerd moeten worden en dat wij als coureurs niet mogen vergeten dat deze gevaren er zijn wanneer wij in de auto stappen. We hebben grote progressie geboekt op het gebied van de veiligheid en ik weet dat de FIA door zal blijven gaan om het nog beter te maken.”

Formule 1 – crash Jules Bianchi. Er is nog weinig nader bekend geworden omtrent de toestand van Marussia coureur Jules Bianchi. Bianchi crashte gisteren zwaar tijdens de Grand Prix van Japan en ligt ernstig gewond, maar buiten levensgevaar, in het ziekenhuis van Yokkaichi.

Terwijl de Fransman vecht in het ziekenhuis, is de discussie over het al dan niet te laat staken van de GP op Suzuka losgebarsten.

Jules Bianchi – crash Formule 1 Grand Prix Japan

Hevige regenval speelde de GP van Japan parten. Het begon bij aanvang van de race al met een valse start en na nog geen drie rondes achter de safety car werd de race afgevlagd. Na een stillegging van 20 minuten ging de GP van Japan toch weer verder, met desastreuze gevolgen….

Bij het ingaan van de 43e ronde begon het wederom te regenen in Japan en door de kleddernatte baan vloog Adrian Sutil in de Dunlop bocht van de baan. Sutil belandde in de banden en de Sauber C33 werd door een takelwagen weggehaald. Een ronde later vliegt ook Jules Bianchi uit de Dunlop bocht maar hij beland niet in de bandenstapel maar tegen de takelwagen.

Crash Jules Bianchi na Adrian Sutil

Sutil: “Ik had last van aqauaplaning in deze bocht en de regen werd erger en erger en het zicht minder en minder. Een ronde later, terwijl er gele vlaggen werden gezwaaid, kwam Jules eraan en had dezelfde spin en dat was dat. Het was min of meer dezelfde crash, maar de uitkomst was verschillend. De kraanwagen kwam tevoorschijn om mijn wagen te bergen, en toen gebeurde het. Het was een lastige bocht, lastige omstandigheden ook. Misschien hadden we eerder moeten stoppen, ook omdat het donker werd.”

Jules Bianchi schoot met zijn wagen met grote snelheid onder de takelwagen door en werd met ernstig hersenletsel naar het ziekenhuis overgebracht. De Fransman is gisteren geopereerd, ademt zelfstandig en zijn toestand is niet langer kritiek. Meer is er over de Formule 1 coureur niet bekend.

Na de crash werd de race afgevlagd en werd Lewis Hamilton winnaar van de F1 GP van Japan. Nico Rosberg werd tweede en Sebastian Vettel derde.

Niki Lauda en Felipe Massa: race had eerder moeten stoppen

Voor aanvang van de Grand Prix van Japan is er door Bernie Ecclestone en de FIA nog bij de organisatie op aangedrongen de race eerder te laten starten vanwege de slechte weersverwachting. De organisatie gaf hier geen gehoor aan en de Formule 1 race ving aan op het vastgestelde tijdstip.

Niki Lauda: “Achteraf had men de race beter eerder kunnen beginnen, zoals het achteraf ook beter was geweest om meteen na de spin van Sutil de race te neutraliseren met een safetycar. We zijn eraan gewend geraakt dat er niets gebeurt. En als er dan ineens wél een ongeluk is, zijn we met z’n allen verbaasd. Dit was een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Maar het is wel belangrijk dat we hier lering uit trekken.”

Ook Sutil erkent dat er over een vervroegde start is gesproken. Het was duidelijk dat het in de loop van de dag natter zou worden. Sutil: “Onze mening werd niet gevraagd maar volgens mij hadden we vrij eenvoudig eerder kunnen beginnen.”

Felipe Massa is furieus: “De race is te laat gestopt. Ik schreeuwde voor het ongeluk al dat het te nat was op de baan, dat het niet meer veilig was. Maar ze hebben te lang gewacht. En dat was gevaarlijk. Ik zag dat er iemand was gecrasht aan het eind. Ik ben heel bezorgd om Jules.”

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top