Ga naar hoofdinhoud

Formule 1 seizoen 2012: nieuwe wagen Ferrari strak en lelijk

Formule 1. Komende week is de officieuze opening van het Formule 1 seizoen 2012 met de presentaties van de nieuwe wagens én de eerste testritten in het Spaanse stadje Jerez die voor 7 februari a.s. staan gepland. De Ferrari F2012 is een van de vele totaal vernieuwde Formule 1 bolide.

Ferrari komt met een geheel nieuwe wagen die de teleurstellingen van afgelopen jaar moet doen vergeten. Fernando Alonso en Felipe Massa hadden gewoon niet de goede wagen om echt de concurrentie aan te gaan met de Red Bull bolides van Sebastian Vettell en Mark Webster, en zelfs met McLarens van Lewis Hamilton en Jenson Button hadden de Ferrari’s de grootste moeite.

Van de nieuwe Ferrari zijn al tekeningen in de media verschenen van de hand van journalist Giorgio Piola die hij heeft gebaseerd op gelekte informatie. Daaruit blijkt dat er is gewerkt aan een totaal nieuwe manier om de airflow te verbeteren. Daarvoor is de neus veranderd, de uitstekende delen aan de zijkant hebben een geheel nieuwe vorm gekregen en zijn veel beter geïntegreerd in het geheel, en de delen aan de zijkant die de coureurs moet beschermen in geval van een crash zijn ook opnieuw uitgevonden. Als het Ferrari lukt om dankzij dit nieuwe concept een betere airflow te krijgen hebben ze alvast een kleine voorsprong op de rest.

De nieuwe Ferrari is strakker, dat wel, maar niet mooier. Want de neus is lelijk, en dat komt omdat de nieuwe regels van de FIA voorschrijven dat de neuzen lager moeten zijn maar wel op dezelfde afstand van het asfalt moeten zitten als vorig jaar, want op die manier zou het racen veiliger moeten worden. En dus hebben alle wagens dit jaar een lelijke neus. Caterham was de eerste die hun nieuwe wagen presenteerde en die neus is alvast met een grote ontsteltenis ontvangen en werd zelfs met een vogelbekdier vergeleken – die vreemdste eend in de bijt van het Wereld Natuur Fonds.

Ook spannend wordt het de komende week wat betreft de oplossingen die de constructeurs hebben bedacht om de nu verboden uitlaatgasverspreiders – die de wagens meer druk op de weg gaven – te vervangen. Want die druk is nodig om de wagen stevig tegen het asfalt geplakt te houden zodat de grip altijd zo groot mogelijk is. Eén van de nieuwe trucs lijkt het op de achterspoiler richten van de uitlaat te zijn om zo extra neerwaartse druk te genereren.

Op 16 maart 2012 wordt de eerste Formule 1 race van het nieuwe seizoen gereden, de Grand Prix van Australië in Melbourne.

Bij Unibet kun je vast inzetten op de kans van de drie grootste teams dat zij het coureurskampioenschap Formule 1 2012 winnen.

Wint een Ferrari het F1 Drivers Championship?

Ja – 4,85
Nee – 1,14

Wint een McLaren het Drivers Championship?

Ja – 3,50
Nee – 1,25

Wint een Red Bull het Drivers Championship?

Ja – 1,80
Nee – 1,90

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top