Ga naar hoofdinhoud

Formule 1: Inhaalactie Vettel was volgens de regels zegt de FIA

Formule 1. De FIA heeft gesproken. De inhaalmanoeuvre van de Duitser Sebastian Vettel op Jean-Eric Vergne tijdens de GP van Brazilië, de race waarin hij het wereldkampioenschap voor de neus van Alonso wegkaapte, was volgens de regels.

Ferrari had een vraag neergelegd, geen klacht. Ze vroegen de FIA om te kijken hoe het nou zat, want op de beelden uit de cockpit van Vettels RB8 Red Bull-Renault was duidelijk te zien dat er overal langs de baan gele lampen stonden te knipperen en Vettels dashboard aangaf dat er een gele vlag van kracht was. Maar tussendoor was – het zij met heel veel moeite vanwege de regen – ook een groene vlag van stof te ontwaren waarmee een van de stewards stond te zwaaien. Vettel gaf daarop gas en dus was de inhaalactie reglementair, aldus de Internationale Autosportfederatie van de Formule 1, de FIA eerder vandaag.

“Het manoeuvre van Vettel was volledig reglementair. Er zijn geen elementen om een onderzoek te openen”, verduidelijkte de FIA in een brief aan Ferrari. Met deze uitspraak heeft de Italiaanse renstal het officiële antwoord op hun vraag binnen en daarmee is wat Ferrari betreft de zaak “gesloten”. Dat betekent dat Fernando Alonso de vice-koning van de Formule een blijft en Sebastian Vettel zijn titel kan behouden.

Ferrari zegt dat ze de zaak onder het voetlicht hadden gebracht omdat het voorval “in de ogen van alle F1-fans een schaduw had kunnen achterlaten”. De Scuderia Ferrari maakte er een zaak van nadat na de race de beelden vanuit Vettels cockpit bij steeds meer mensen tot grote verontwaardiging leidden. Uit die beelden kon men in eerste instantie opmaken dat de inhaalmanoeuvre onreglementair was: de gele lichten knipperden en zijn dashboard gaf de gelevlagwaarschuwing gedurende de hele manoeuvre aan. De FIA heeft nu duidelijk gemaakt dat een stoffen vlag boven de waarschuwingslichten naast de racebaan en waarschuwingen op het dashboard gaan.

Ferrari is dus tevreden met de uitspraak. “We hebben tienduizenden reacties ontvangen vanuit de hele wereld over deze kwestie en het was onze verantwoordelijkheid om iets met de zaak te doen door de Federatie te vragen naar een incident te kijken dat in de ogen van alle Formule 1-fans, niet alleen de Ferrari-fans, een schaduw over het kampioenschap had kunnen werpen”, aldus de Scuderia.

Of hiermee de onvrede bij de fans werkelijk is weggenomen, is maar de vraag. Het heeft er toch wat van weg dat de FIA nu zijn eigen regels opnieuw heeft geïnterpreteerd in het voordeel van Vettel.

Fernando Alosno eindigde als tweede in de GP van Brazilië en Vettel kwam als zesde binnen waarmee hij op drie punten meer uitkwam dan de Spanjaard en hij zijn derde wereldkampioenschap veilig stelde. Had Vettel de 20 seconden penalty gekregen die een dergelijke overtreding oplevert indien deze na de race wordt beoordeeld, dan had het hem vier punten gekost en had Alonso met slechts één puntje verschil alsnog de titel verdiend.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top