Ga naar hoofdinhoud

Formule 1 in de uitverkoop

Vanwege de enorme kosten die een F1-team met zich meebrengt gebeurt het steeds vaker dat stoeltjes verkocht worden aan de hoogste bieder. Niet dat je daardoor jongens achter het stuur krijgt die helemaal niets van bakken, maar het zijn gewoon niet altijd de beste piloten.

Geld speelt een belangrijke rol in de Formule Een. Toegegeven, er komt een hoop bij kijken om de wagens te voorzien van de snelste technologie. Er wordt ook veel geld in het ontwikkelen van nieuwe technieken gestopt. Daar komen vaak dingen uit waar de hele auto-industrie op hun beurt weer veel aan heeft. Maar zoals vrijwel bij iedereen het geval is, lijkt de F1 ook een chronisch geldtekort te hebben. Soms lijkt het wel een rondtrekkend circus van bedelaars en staatartiesten.

Zo was er het bericht dat het HRT-Team van Hispania, het laatst overgebleven plekje binnen de Formule 1 van komend seizoen te koop aanbiedt voor 10 miljoen Euro. Die plek moest nog worden opgevuld en geld konden ze ook goed gebruiken. Afgelopen jaar werd het team laatste in het F1-klassement. 10 miljoen voor 20 GP-races is een koopje, nietwaar? Maar ook Sauber, Williams en Virgin laten hun piloten betalen. Een goede coureur kan een sponsor vinden, en zo wordt de kwaliteit van de F1 gewaarborgd.

Het Formula 1-team Williams is hard op zoek naar kapitaal. Ze overwegen nu om aandelen uit te geven via de beurs, dat heeft voorzitter Adam Parr laten weten. Sir Frank Williams blijft dan natuurlijk wel de grootste aandeelhouder, en ook medeoprichter Patrick Head krijgt een flink deel van de aandelen in bezit.

Williams was het meest succesvolle team in de jaren 80 en 90. Na 1997 hebben ze geen enkel kampioenschap meer gewonnen, en de laatste keer dat Williams een race won was alweer in 2004. Er is meer geld nodig om het team weer op het oude niveau te krijgen, en om geld binnen te krijgen moet je succesvol zijn. Een beetje vicieuze cirkel. Respect krijgt Sir Frank wel. Hij is laatste Mohicaan die echt zijn eigen renstal heeft.

Geldgebrek was voor Williams de reden om Nico Hulkenberg in 2011 te vervangen door de Venezolaan Pastor Maldonado die een meerjarig en vetbetaald sponsorcontract met het staatsoliebedrijf van Venezuela, de PDVSA, meebrengt.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top