Ga naar hoofdinhoud

Formule 1 Grand Prix van Canada: Vettel op Pole voor Hamilton

Formule 1. Montreal – Grand Prix van Canada 2012. Sebastian Vettel start vandaag van poleposition voor de GP van Montreal. In de kwalificaties bleef de Duitse wereldkampioen in zijn Red Bull favoriet Lewis Hamilton voor.

Fernando Alonso moet genoegen nemen met de derde plaats. Vettel zette een snelste ronde-tijd neer die 0.303 seconden sneller was dan favoriet Lewis Hamilton en met die tijd was het verschil tussen de twee coureurs ook meteen het grootste van heel dit raceweekend in het Canadese Quebec.

In de laatste lap van de kwalificaties leken zowel Hamilton als Alonso nog af te stevenen op een rondetijd die sneller was maar de wagens konden niet de snelheid produceren die daarvoor nodig was. Vettel heeft in de eerste twee runs voor de kwalificatie tijden neergezet van net boven de 1’14 – net als Hamilton en Alonso – en tijdens zijn laatste run ging hij over het baanrecord van 1:13.622 dat in 2004 door de Braziliaan Rubens Barrichello werd gereden in de Ferrari. Vettel klokte 1:13.784 en er ging een sensatie door het publiek en de pit boxen.

Sebastian Vettel zei na afloop van de kwalificatie tegen verslaggevers dat zijn polewinst meteen een goed antwoord is op de vele beschuldigingen vanuit de racewereld die zij de afgelopen tijd publiceerden, namelijk dat Red Bull hun twee gewonnen GP’s van dit jaar te danken heeft aan een ‘illegale wagen’. Er was veel kritiek op een vierkant gat in het chassis waarmee de bolide meer grip kreeg. volgens de regels mag zo’n gat niet want dat onderdeel moet een geheel vormen zonder openingen.

Deze week kreeg de renstal uit Salzburg te horen dat die twee features aan de Red Bull-bolides in de ban werden gedaan door de FIA. En dat waren precies de twee snufjes waarmee de wagens waren uitgerust waarmee de Grand Prix van Monaco en van Maleisië werd gewonnen. Het is duidelijk: de Q Division van Red Bull vindt wel weer een nieuw snufje uit – of heeft dat al gedaan als we de woorden van Vettel beluisteren. “Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat onze wagen niet afhankelijk is van één gat of sleuf; hij werkt als de combinatie van het geheel”, aldus Vettel.

“Ik heb er alles uitgeperst, ben heel blij met die lap”, zei Lewis Hamilton na afloop. Hij was uiteraard minder tevreden over zijn wagen dan tijdens de trainingen toen hij steeds de snelste was. Hij weet het aan de weersomslag. “We hebben over het algemeen moeilijk gehad vandaag, ik denk dat het komt door de temperatuur, we moesten wisselen naar deze banden. Trouwens, ik weet niet waar Sebastian het vandaan haalde, hij heeft een geweldige prestatie neergezet” aldus de wereldkampioen.

Vettel, met of zonder nieuw snufje van Red Bulls Q Division, is opnieuw favoriet voor de winst. Deze pole is zijn drieënveertigste. Bij wisselende weersomstandigheden maken Alonso en Hamilton meer kans. Of heeft ook het Circuit Gilles Villeneuve met zijn lastige chicane en venijnige muur opnieuw een verrassende uitkomst?

De Formule 1 Grand Prix van Canada 2012 gaat vanavond om 20.00 uur van start.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top