Ga naar hoofdinhoud

Formule 1 Grand Prix van Australië 2013: regen verstoord kwalificatie Nico Rosberg snelst

Formule 1 Grand Prix van Australië 2013. Het raceseizoen begint al goed. Op Albert Park in Melbourne regende het zo vreselijk hard dat de raceleiding heeft besloten om Q2 en Q3 te verplaatsen naar de Australische zondagochtend.

Om 1 uur ’s nachts onze tijd worden de kwalificaties hervat. De race zelf blijft gewoon staan op 17.00 locale tijd, dus 7 uur ’s morgens bij ons.

De 2013 Formula 1 Rolex Australian Grand Prix is de eerste race op de kalender en de eerste kwalificatieronde is inmiddels gereden en daaruit komen een aantal opmerkelijke dingen. Zo was Nico Rosberg de snelste in de Mercedes maar team Ferrari lijkt het meest constant na twee dagen rondjes rijden op Albert Park. Eerder had Lewis Hamilton al de snelste ronde neergezet in een van de trainingen maar in Q1 ontsnapte hij maar net na een lelijke spin waarbij hij zijn achtervleugel beschadigde – hij werd uiteindelijk tiende.

Sebastian Vettel kwam niet verder dan de zevende tijd in Q1. Hij gaf eerder al aan dat hij verwacht wel dat de competitie lastiger wordt dit jaar en ook is hij nog niet overtuigd van de betrouwbaarheid van de Pirelli-banden. “Volgens mij hadden we in de testseries allemaal last van hetzelfde probleem: de banden hielden het niet. Het was ontzettend moeilijk voor ons om veel rondes te rijden op dezelfde set en bepaalde dingen te testen. We hopen dat het hier beter wordt,” aldus Vettel.

Jensin Button werd zevende en was blij met de beslissing dat de rest van de kwalificaties is uitgesteld. Het gevaar dat er “rivieren” ontstaan door de regen op het circuit waarin een wagen makkelijk gaat aquaplanen noemt hij onverantwoord. Over zijn wagen was hij lang niet tevreden. “We missen snelheid. Er is nog een hoop te doen aan de wagen”.

Eerder op de dag werd de derde training gereden. Daarin waren de beide Ferrari’s supersnel, maar Romain Grosjean in de Lotus-Reanult zette een net iets snellere tijd neer tijdens de veertien rondjes die hij reed. Fernando Alonso reed er zeven en zette de tweede tijd neer terwijl teammaat Felipe Massa er toen tien reed en goed was voor de derde tijd.

Van der Garde beschadigd achtervleugel

Giedo van der Garde werd vijftiende in T3, nog voor Button, Maldonado en Hamilton. In de tweede training had hij zijn achterkant nog beschadigd en schreef op Twitter: “Niet de beste dag. Achterkant verloren in FP2! Extra werk te doen nu. Geen zorgen, morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen. #NeverGiveUp.” Maar in Q1 was het afgelopen voor de beide Caterhams die niet snel genoeg waren om in Q2 van start te mogen gaan.

De Spaanse Ferrari-piloot Alonso reed een goede Q1 Hij is volgens vele insiders de grootste kanshebber voor de titel, zo ook volgens F1-correspondent Tom Clarkson van de BBC: “Afgelopen seizoen heeft hij die barrel van een Ferrari op slechts drie punten van Vettel weten te krijgen en de tekenen zijn er dat de Ferrari van dit jaar veel competitiever zal zijn”. Bovendien is “Alonso megaconsistent en zal een aantal overwinningen inkoppen en uiteindelijk gaat hij die titel pakken,” aldus Clarkson. Tijdens Q1 plensde het dus van jewelste. Op zondag wordt het weer droog maar in de middag kunnen er opnieuw wat kleine buitjes vallen. En als het zondag inderdaad wat kan regenen is de man die in het natte Asturië opgroeide in het voordeel.

Afgelopen jaar was een bijzonder succesvol F1-jaar. Het seizoen begon al met iedere week een andere winnaar en het bleef tot in de laatste ronden van het jaar spannend. Vettel en Alonso vochten hun strijd op het asfalt om de titel tot in de laatste kilometers van het seizoen uit. Vettel won zijn derde titel op rij en dit jaar doet hij weker weer mee om zijn vierde op rij. Maar de concurrentie van met name Ferrari, Lotus en Mercedes lijkt een stuk groter dan een jaar geleden.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top