Ga naar hoofdinhoud

Formule 1 Gran Prix van Monaco 2013: Nico Rosberg favoriet voor de Pole Position

Formule 1 Grand Prix van Monaco 2013. Nico Rosberg was opnieuw de snelste in de eerste twee trainingen die op donderdag werden verreden. Hij was 0.318 seconden sneller dan teammaat Lewis Hamilton. Fernando Alonso was goed voor de derde tijd in de middag en de tweede in de ochtendtraining – daar was het verschil slechts 0.087 seconde.

Nico Rosberg zelf zij na afloop van de trainingen dat zijn resultaten niet erg representatief waren. Wel was hij heel erg tevreden over de wagen die erg ‘comfortabel” aanvoelde na een aantal verbeteringen. Rosberg is zich bewust dat ook de andere teams met verbeteringen komen en “dus moeten ze zien het allemaal uitpakt gedurende het weekend”.

In de ochtendsessie was Romain Grosjean in de Lotus derde achter Nico Rosberg en kwam slechts 0.185 seconden tekort. Maar in de tweede sessie belandde zijn bolide naast de baan. “Ik was te gretig”, zei hij na afloop. “Er was niets mis met de wagen, mijn afremmen en snelheid bij binnengaan van die bocht waren helemaal verkeerd en ik eindigde bovenop een barrière”, aldus Grosjean. Zijn voorvlegel raakte beschadigd maar die was makkelijk te repareren.

Sebastian Vettel stelde teleur. Hij werd slechts tiende in de ochtend en negende in de middag. Dat had ook te maken met een defect KERS-systeem, maar er was meer. Vettel zei “We moeten veel meer uit de wagen halen op zondag”. Collega Mark Webber werd zevende en vijfde op donderdag en deed het daarmee net iets beter. Giedo van der Garde werd negentiende en tweeëntwintigste. Caterham moet nog veel doen aan de wagen voordat de Nederlandse Caterham-piloot kan meedoen om de punten.

De race over het stratencircuit in Monte Carlo is de meest prestigieuze van het jaar. Winnen in het vorstendom aan de Middellandse zee is ook niet makkelijk want het racen door het stadje vraagt meer van de renners dan op welk ander circuit ook. Het weer kan een grote rol spelen in het succes van een coureur en de weersvoorspellingen zijn alvast niet heel goed: het wordt slechts zestien graden en het is bewolkt als er wordt gestreden om de pole.
Pirelli levert meer duurzamere banden

Ook was er veel gedoe over de Pirelli-banden. Alonso won de vorige GP in Spanje en dat deed hij door één keer meer de pitstraat in te duiken voor een vierde setje wielrubbers. Andere teams, waaronder Red Bull reden liever door op versleten banden om een pitstop te besparen, maar verloren daardoor meer tijd dan nodig. En dus hebben het Oostenrijkse team en nog enkele andere zich beklaagd want de banden verslijten te snel – vinden ze. Mark Webber merkte op dat hij gelooft dat “niemand zich op zijn gemak voelt met deze banden”. De Australische Red Bull vindt ook dat hij teveel tegen zichzelf moet racen in plaats van tegen anderen omdat hij constant moet opletten of de banden het wel volhouden.

Ferrari en Alonso vinden dat onzin. “Een aantal rivalen claimen dat ze een superieure wagen hebben, maar de laatste drie polepositions gingen naar Mercedes en toen waren de banden nog nieuw,” brengt de Spanjaard ons in het geheugen. Vettel staat dan wel eerste in het klassement, maar de keren dat Alonso niet uitviel in een race, was hij sneller dan de Duitse wereldkampioen. “Soms is het lastig wanneer je al jaren gewend bent om te winnen als je daarna dan een paar races verliest,” aldus Alonso. Hoe dan ook, Red Bull klaagt en Pirelli en de leiding van de F1 zijn meteen overstag gegaan. De banden zijn vanaf deze race duurzamer.

Vrije training 3 – Zaterdag 11:00 uur
Kwalificaties – Zaterdag 14:00 uur
GP Race – Zondag 14:00 uur

Advertorial

Unibet

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top