Ga naar hoofdinhoud

Formule 1 GP India op gloednieuw circuit

Formule 1 – GP India. Het Buddh International Circuit in Greater Noida, even buiten New Delhi vormt het decor van de Grote Prijs van India die dit weekend zijn inauguratie beleeft. Sebastian Vettel, al zeker van het kampioenschap, kent Buddh alleen maar uit de simulator.

Het Buddh International Circuit is een nieuw circuit en daarom is dit in feite de spannendste Formule 1 race van het jaar. Geen van de renners kent het asfalt van dit circuit – behalve misschien Narain Karthikeyan die voor HTR rijdt en dit weekend zijn thuisrace beleeft. De officiële opening was op 18 oktober jongstleden, dus het asfalt dampt nog na!

Narain Karthikeyan vertelt dat de baan enorm glad asfalt heeft vergeleken met de meeste andere circuits op de F1 kalender. Dat betekent enorme verschillen in rondetijden voor harde of zachte banden. De zachte band is de beste keuze voor deze baan volgens de Indiër. Een harde band ziet hij als iets voor in het laatste stuk van de race.

Het Buddh International Circuit heeft een lengte van 5,125 km en tijdens de GP van India worden 60 ronden gereden (307,249 km). Er zitten 16 bochten in en vooral de grotere hebben hoogteverschillen – wat Buddh tot een van de grootste uitdagingen binnen de F1 moet maken. Bovendien is de baan ingericht op goede inhaalmogelijkheden én berekend op DRS (62%). Het circuit heeft één van de langste rechte stukken in de Formule 1, 1060 meter, en ook de pitlane van ruim 600 meter is langer dan bij elk ander circuit – enorm belangrijk binnen de racestrategie.

Red Bull Sebastian Vettel vertelde dat hij de baan alleen nog maar kent vanuit de simulator. “Eigenlijk weet ik alleen dat de baan 5.1 kilometer lang is en in de industriestad Noida ligt,” zei hij. “We verwachten dat Buddh de tweede snelste gemiddelde snelheid heeft na Monza. Dat betekent dat we een ronde doen bij een gemiddelde snelheid van 235 km/u, en dus is er genoeg gelegenheid tot inhalen”, voegde Vettel toe.

Vettel is favoriet voor de pole position – op papier dan. Want eigenlijk heeft nog geen enkele Formule 1-piloot ervaring met deze gloednieuwe baan waarop de Grand Prix van India wordt verreden…

Wie pakt de pole position? Zet in op uw favoriet en zie hieronder enkele noteringen bij bookmaker Unibet:

Vettel, S -1,75
Hamilton, L – 3,50
Button, J – 6,00
Webber, M – 7,00

Zaterdag: 07:30 uur – Training 3, 10:30 uur – Kwalificatie Pole

Zondag: 10:30 uur – Formule 1 Race

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top