Ga naar hoofdinhoud

Formule 1: Giedo van der Garde kan niet wachten op debuut GP Melbourne

Formule 1. Giedo van der Garde is de eerste Nederlander in lange tijd die deelneemt aan de Formule 1. Volgend weekend, als het Formule 1-seizoen in Australië op 17 maart van start gaat, zal de 27-jarige Nederlander zijn debuut maken als vaste Caterham-coureur in de Grand Prix.

Giedo van der Garde werd deze winter pas heel laat, op 1 februari, door Caterham aangewezen als F1-coureur. Hij is al langer in dienst bij de Engelse renstal want afgelopen jaar kwam hij voor Caterham uit in de GP2. De overstap was wat dat betreft dan ook niet moeilijk, ook al heeft hij relatief weinig voorbereidingstijd gehad om te wennen aan de overstap.

Maar echt nodig was dat ook niet. Van der Garde vertelde dat hij dan ook al een lange tijd bekend is met het team en het legertje monteurs. “Ik ken ze dus en ik weet de weg in de fabriek in Leafield,” aldus de kersverse F1-piloot die samen met Charles Pic zal proberen om Caterham in 2013 in de prijzen te rijden.

Giedo van der Garde racet eigenlijk zijn hele leven al zo’n beetje. Toen hij zes was nam zijn vader hem mee naar de kartbaan en de kleine Giedo wist meteen dat dit het helemaal was. Racen. Op zijn tiende reed hij zijn eerste race. Het echte werk begon in 2003 toen hij deelnam in de Europese Formula Renault 2.0 series en meteen won hij. Daarna beproefde hij zijn geluk in de Formula 3 Euro Series waarin hij van 2004 tot 2006 actief was.

Het jaar daarop stapte Van der Garde over naar de World Series met Renault en hij werd zesde dat jaar. In 2008 behaalde hij de kampioenstitel in die klasse en daarmee verdiende hij een Formule 1 test hij het toenmalige ING Renault F1 Team. De jaren daarop reed hij in de GP2 waar hij ieder jaar enkele races won maar geen titels. De afgelopen jaren was hij naast GP2-coureur ook reservecoureur voor de F1 bij Caterham en eerder al, in 2007, voor Spyker en Super Aguri. Spijker was ook het team dat de laatste Nederlandse Formule 1-coureur onder contract had: Christian Albers.

Sinds hij werd aangewezen als teammaat van Charles Pic, is zijn leven drastisch veranderd vertelde van Garderen: “Het was een gekkenhuis!” Uiteraard leeft hij erg toe naar het moment waarop hij als piloot achter het stuur zal plaatsnemen voor zijn eerste race. “Welnu, ik kijk erg uit naar Melbourne. Het wordt mijn eerste Grand Prix en ik kan niet wachten om te starten!” Van der Garde vertelde ook dat hij het meest uitziet naar de Belgische Grand Prix op Spa. Dat is waar de meeste Nederlandse fans op af zullen komen – het is een van de beste circuits ter wereld en het is vlak bij huis”, aldus Giedo van der Garde.

Van der Garde zal de tarmac betreden in de opvallende, donkergroene CT03. Hij reed tests in het Spaanse Jerez en Barcelona en daar kon hij zonder al te veel problemen al zijn rondjes rijden om de bolide uitgebreid te testen, net zoals zijn eigen snelheid en die van de bolide. Desondanks waren de wagens van Marussia sneller.

Zelf zegt hij dat alleen al het winnen van een enkel punt tijdens één van de Grand Prix dit seizoen al een prachtige prestatie zou zijn voor Caterham. “Als we een punt scoren, zou hetzelfde betekenen voor ons als het winnen van een race. We zullen zien hoe de eerste vier races met deze wagen verlopen en dan, na de eerste belangrijke update, zullen we zien wat er mogelijk is,” aldus de ‘rookie’.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top