Ga naar hoofdinhoud

Formule 1 Abu Dabi: Vettel start laatste Hamilton op pole

Formule 1 Grandprix Abu Dhabi 2012 – Een sterk rijdende Lewis Hamilton pakt de Pole op het Yas Marina circuit en Sebastian Vettel werd gediskwalificeerd en start voor straf als laatste.

In de trainingen reden beide McLarens al sterk en in de derde training was Hamilton de snelste. Hamilton kwalificeerde zich daarna dan ook zonder probleem voor de pole met de snelste ronde, gevolgd door Mark Webber in de Red Bull.

Vettel Gediskwalificeerd Start als Laatste

De derde plaats was voor Vettel, maar die had na de kwalificaties geen benzine meer aan boord, kwam aan de rand van het circuit stil te staan en dus kwam de wagen niet terug naar de pitstraat zoals de regels voorschrijven en konden er geen benzinemonsters worden genomen – en dat betekent diskwalificatie. Vettel start als laatste en daardoor mag Pastor Maldonado nu van plaats drie vertrekken.

Lewis Hamilton overkwam hetzelfde in mei. Hij kon zich toen uiteindelijk terugvechten naar een achtste plaats in de race. Red Bull-baas Christian Horner zei dat er een technisch probleem met de brandstofcel was en dat Vettel daarom orders had gekregen de bolide stil te zetten. Maar ook in dat geval blijft de diskwalificatie van kracht, want er mogen geen onderdelen vervangen worden tijdens de kwalificaties en de race. Omdat de race stewards het beroep op ‘force majeur’ accepteerden, start Vettel vanaf de laatste plaats

Vettel zelf was er kalm onder. “Uit iets negatiefs komt iets positiefs,” merkte de formule 1 wereldkampioen op. Horner merkte op “Sebastian zal laten zien waarom hij een geweldige racer is. Hij is eerder achterin gestart en fantastische races gereden. Ongetwijfeld doet hij dat morgen ook”.

Wie van deze toestand het meest kan profiteren, is natuurlijk Fernando Alonso die 13 punten moet goedmaken op Vettel die nu de kop van het klassement aanvoert. Maar Alonso start slechts als zesde nadat hij de zevende tijd had neergezet. Erg tevreden was hij niet “We hebben het maximale uit de wagen gehaald… Ik heb een 1:41.5 in Q2, een 1:41.5 met mijn eerste lap in Q3 en een 1:41.5 met mijn tweede lap in Q3. Al zou ik die lap honderd keer rijden en dan zou het nog steeds 1:41.5 blijven want meer zat er niet in vandaag,” aldus de Spanjaard van Ferrari die hoopt dat het in de race wat sneller gaat.

Lewis Hamilton houdt er rekening mee dat Alonso kan verrassen, want de Spanjaard heeft “ongelooflijk” gereden dit jaar, “Fernando heeft niet de snelste wagen gehad, zeker niet aan het begin van het seizoen en toch lukte het hem om punten te scoren, hij is gewoon heel erg consistent”.

De Grote Prijs van Abu Dhabi begint om 14.00 uur onze tijd

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top