World Matchplay Darts: Gary Anderson in finale tegen Suljovic

Zondag na 20:00 begint de finale van de World Matchplay Darts tussen Gary Anderson en Mensur Suljovic, door ons vooraf als outsider getipt toen hij nog @67.00 noteerde. De Oostenrijker profiteerde zaterdag van een zwak optreden van Peter Wright, terwijl Anderson een ongelooflijk hoog niveau bereikte en dat ook nodig had om Jeffrey de Zwaan af te schudden.

Suljovic kwam in de halve finale uit op een gemiddelde van 90,2, een score die je zelden tegenkomt in deze fase van een groot toernooi. Wat dat betreft had De Zwaan, de grote revelatie van dit evenement dat na het WK geldt als de grootste prijs bij de PDC, het niet getroffen met de loting. De jonge darter uit Rijswijk zat zelf namelijk ruim boven de 99 en bleef bij tot 9-10. Toen draaide The Flying Scotsman de gaskraan open om weg te lopen naar 12-17.

Dat de tweevoudig wereldkampioen echt een man voor de grote momenten is blijkt ook wel uit de uitslagen die hij deze week boekte in Blackpool. Na een paar wiebelige zeges op Bunting, Van Barneveld en Joe Cullen, toen hij overigens wel een negendarter gooide, heeft hij zich nu op tijd in absolute topvorm gespeeld. Alleen Michael van Gerwen is in staat om op lange termijn op zo’n niveau te acteren als Anderson deed vanaf 9-10.

Wat dat betreft lijkt Suljovic zijn kruit al wat te hebben verschoten. Hij liet weinig heel van Beaton, White en Webster, tot hij zich met wat fortuin langs Wright knokte. Zijn legsaldo is beter dan dat van Anderson: 54-37 versus 57-45. Zijn checkout percentage eveneens: 41,9 procent tegen 36,5 procent. Maar blijft zijn scorend vermogen in de finale ook haperen, dan komen er sowieso weinig 4.20kansen op een finish.

De head to head tussen de veteranen is 4-4. Anderson won de enige ontmoeting dit jaar: 7-5 in de Premier League of Darts. Een belangrijke factor in de eindstrijd wordt het tempo van Suljovic. Hij is zeer, zeer sloom, terwijl de Schot liever lekker doorstampt. Breekt het zijn ritme?

Gary Anderson is de favoriet op @1.23, Mensur Suljovic noteert @4.20. Het gaat om best of 35 legs (first to 18). We tippen dat er minstens 30,5 legs worden gespeeld op @1.90.