WK Darts 2013 LIVE: Van Gerwen en Barneveld in halve finale

WK Darts 2013. Michael van Gerwen staat in de halve finale en Adrian Lewis niet. Adrian Lewis is tweevoudig wereldkampioen en daar blijft het dus even bij – dááág hattrick!

Michael van Gerwen was nog nooit wereldkampioen (bij de senioren), maar daar kan snel verandering inkomen. In de halve finale speelt hij tegen James Wade. Raymond van Barneveld speelt tegen Phil Taylor in de andere halve finale waarmee de avond begint.

Raymond van Barneveld treft Phil Taylor in de eerste halve finale die vanavond wordt gespeeld. Van Barneveld, de man die vijf keer wereldkampioen was, staat daarin tegenover de man die dat al vijftien keer bereikte. De verhouding van gewonnen partijen tussen Taylor en Barney is 4:1, maar daarbij moet gezegd worden dat Van Barneveld de afgelopen maanden een ijzersterke vorm heeft laten zien.

De laatste twee keer dat Van Barneveld won van Taylor, was iets meer dan een jaar geleden. Op het PDPA Players Championship Spain speelden de heren twee dagen achtereen tegen elkaar – eerst bij de laatste 32 en een dag later in de halve finale. Barney versloeg Taylor toen ook meteen maar twee keer in twee dagen tijd. De vier wedstrijden die de heren daarna tegen elkaar speelden, werden echter allemaal weer door Taylor gewonnen. Dat Taylor niet onverslaanbaar is, werd de afgelopen maanden duidelijk toen hij in meerdere grote toernooien onverwacht vroeg werd uitgeschakeld. Barney heeft de vorm en kan voorkomen dat Taylor zijn zestiende wereldtitel binnenhaalt.

Van Gerwen en Wade troffen elkaar 9 keer eerder op verschillende dartstoernooien en van die negen keer won Wade er 7 en van Gerwen 2. De laatste keer dat van Gerwen won van James Wade is echter alweer een flinke tijd geleden: op 28 april 2007 versloeg de toen nog 18-jarige van Gerwen zijn opponent met 4-3 in de achtste finales van de Open Holland. De laatste keer dat de twee elkaar troffen was op 27 juli jongstleden, in de kwartfinales van de World Matchplay -en toen was Wade met 16-13 net iets te sterk. Hoogste tijd dus voor Van Gerwen om daar verandering in te brengen.

James Wade behaalde zijn plaats in de halve finale door Wesley Newton uit te schakelen in duel dat al even bloedstollend was al dat tussen Van Gerwen en Lewis. Wade nam aanvankelijk een fikse voorsprong op Newton die zich wist terug te knokken tot 4-4 en de decider in zijn voordeel leek te gaan beslissen. De twee Engelsmannen kwamen uit op een stand van 5-4 in het voordeel van James Wade.

Als Van Gerwen de halve finale wint komt hij op Nieuwjaarsdag in de finale de winnaar van de andere halve finale tegen: Phil Taylor of Raymond van Barneveld. Er is dus 25% kans op een All Dutch Final, een herhaling van de finale van de Grand Slam of Darts van afgelopen maand – toen Barney zijn eerste grote titel in vijf jaar won.

Kijken naar de halve finales van het PDC WK Darts doe je natuurlijk op Unibet TV want die streamen alles live en je kunt ook meteen inzetten op alle ontwikkelingen in de wedstrijden: legs, sets, hoogste uitgooi en 180’s en nog veel meer!