Ga naar hoofdinhoud

Christiaan Kist wint BDO WK Lakeside Darts 2012

Christiaan Kist mag zich de nieuwe wereldkampioen noemen van de BDO. In een zinderende finale versloeg hij de Engelsman Tony O’Shea met 7-5. Kist kwalificeerde zich voor het toernooi en maakte een enorme indruk door als nieuwkomer alles te winnen en de titel op te eisen.

Christiaan Kist begint de wedstrijd met het verliezen van de eerste set en Tony O’Shea begint de wedstrijd met winst. ‘Lipstick’ wint de tweede set en de stand is weer gelijk. In de sets daarna wordt dit herhaald tot 2-2 maar daarna neemt Kist een voorsprong en komt met 2-4 voor te staan. In de sets daarna loopt hij uit naar 2-6.

Dan komt O’Shea terug in de volgende sets. Kist is toch wat gespannen onder de grote druk en het lukt hem niet zijn dubbels op tijd in het bord te krijgen. Tony ‘Silverback’ O’Shea komt terug naar 5-6. Maar de gelijkmaker blijft uit door misrekeningen en bounceouts bij O’Shea, en de voormalige stratenmaker uit Twente wint en is een ton aan Britse ponden rijker.

Met zijn wereldtitel mag Kist zich scharen in wat inmiddels een rijtje illustere Nederlandse darters begint te worden. Eerder al werd Raymond van Barneveld vier keer wereldkampioen darten van de BDO (1998, 1999, 2003 en 2005). In 2006 stond Barney opnieuw in de finale maar verloor toen van de derde Nederlander die wereldkampioen werd bij de BDO: Jelle Klaasen.

Kist heeft inmiddels de bijnaam ‘Lipstick’ gekregen van zijn Britse dartsfans (commentator Bobby George liep met hem weg) vanwege de manier zoals hij zijn mond trekt op het moment van gooien. Hij vindt het zelf wel een leuke naam.

O’Shea had een week geleden al gezegd voor de camera, nadat hij Kist had zien spelen, dat Kist speelt alsof hij al tien jaar meedoet aan de Lakeside. “Hij is in korte tijd heel ver gekomen en het ziet er naar uit dat hij daar gewoon thuishoort op het podium,” zei O’Shea die al waarschuwde “hij wordt een gevaarlijke speler”.

O’Shea wist op dat moment nog niet dat ze elkaar in de finale zouden treffen. Hij besloot het interview met een voorspelling over Kist: “Hij heeft een grootse toekomst voor zich liggen, en die zou wel eens deze week kunnen beginnen, met dit toernooi”.

#advertentie
Bet365 Sport
Nummer één voor sportweddenschappen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+, loketkansspel.nl
Back To Top