14 medailles Olympische Winterspelen 2014 Sotsji: gokken op aantal

Olympische Winterspelen 2014 Sotsji. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben op basis van een econometrisch model voorspeld hoeveel medailles Nederland zal halen op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ze komen uit op zes keer goud, vijf keer zilver en drie keer brons.

5, 6 of 7 keer goud

Drie weken geleden sleutelde de sportredactie van de NOS ook een voorspelling in elkaar. Zij verwachten dat Nederland wordt verblijd met zeven keer goud, zeven keer zilver en acht keer goud.

De statistiekfreaks van Infostrada Sports hebben meerdere voorspellingen voor de Olympische Winterspelen gegeven. Zij passen hun virtuele medaillespiegel constant aan, want er rollen tenslotte telkens nieuwe uitslagen binnen die een impact hebben op de verwachte prestaties in Sotsji. Hun huidige voorspelling is dat Nederland achtste wordt in het medailleklassement, met vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons.

Zet eens een tientje in op drie of vier keer goud en pak 35 euro! zie onder

Grote toernooien wegen zwaarder

Het model van Infostrada steunt op drie zaken. Ten eerste de resultaten op alle toernooien sinds 2010. Als iemand met een opvallend grote marge wint, wordt daar een grotere waarde aan toegekend. Ten tweede hebben actuele resultaten een groter belang dan oudere prestaties. Ten derde wegen resultaten op de grote toernooien zoals een WK zwaarder dan op een regionaal toernooi.

Sven Kramer brons op 10.000 meter?

De rekenmethode van Infostrada is doorwrocht en verantwoord, maar levert toch ook missers op. Op de 10.000 meter schaatsen wordt bijvoorbeeld Bob de Jong getipt als winnaar. Sven Kramer is volgens Infostrada, gezien zijn inderdaad wat mindere prestaties op deze afstand de afgelopen jaren, op weg naar brons. Maar elke schaatsfan voelt aan dat Kramer met grote, 10.000 meter grote, afstand de favoriet is op de 10K.

RuG voorspelt goede aantal gouden medailles

De mannen van de RUG voorzien voor Nederland een zevende plek in het medailleklassement van de Olympische Winterspelen 2014. Hun predictie steunt op eerdere Olympische prestaties, uitslagen van wereldkampioenschappen en het thuisvoordeel van Russische deelnemers. Vier jaar geleden hadden de statistici het beredeneerde voorgevoel dat Nederland thuis zou komen met vier keer goud, vier keer zilver en drie keer brons. De werkelijke oogst was vier keer goud, één keer zilver en drie keer brons.

Het Nederlandse record qua aantal medailles op de Winterspelen is elf stuks. In de winter van 1998 schaatsten onze Olympiërs dat aantal bij elkaar in het Japanse Nagano.

Zie hier het schema met alle Nederlandse deelnemers: programma Olympische Winterspelen 2014

Wedden op Olympische medailles

Wedden? Bookmaker Unibet laat je raden hoeveel gouden medailles Nederland in de wacht zal slepen. Op nul tot en met twee stuks staat een notering van 12,50, drie of vier noteert 3,50, vijf of zes 1,90 en zeven of meer 3,00. Voor iedere ingezette euro krijg je het vetgedrukte bedrag terug.
Advertorial

Unibet